2019. augusztus 2., péntek

Fiúk és lányok

A 70-es években indult az uniszex mozgalom. Akkor kezdték el hangoztatni a feministák, hogy a két nem közötti vérmérsékleti és magatartásbeli különbség valójában csak a patriarchális társadalom előítéletei miatt létezik. Az ember azt gondolná, hogy az ilyen nézeteket hangoztatókat kinevetik, de nem. Az Egyesült Államokból indult mozgalom mára behálózta a világot, és meghatározza a közgondolkozást, a gyereknevelésről vallott nézeteket, és egyfajta véleményterror alakult ki. Dr. James Dobson kincset érő könyvében (Fiúk nevelése) mutatja be a mozgalom fejlődését. Olyan nők és férfiak kezdték el terjeszteni, akik többsége soha nem alapított családot, mégis szakértőnek érezték magukat abban, hogy gyermeknevelési kérdésekben nyilatkozzanak megkérdőjelezve a több ezer éve bevált módszereket.  Még a játékkészítőket is befolyásolták egy időre, akik uniszex játékokat kezdtek el gyártani, de a kezdeményezés (mily meglepő!) nem vált be. Vissza kellett térni a hagyományos fiús, lányos dolgokhoz.
Aztán végre napvilágra kerültek olyan kutatások az egészségügyben, amelyek világossá tették, hogy a férfiak és a nők agya nagyban különbözik. Az MRI (mágnesrezonancia-képalkotás) és a PET (pozitronemissziós tomográfia) kimutatták, hogy azonos ingerek hatására a nők és a férfiak agya más területeken reagált. "Kiderült, hogy a férfi és a női agy különböző hormonális tényezőkkel együtt idézi elő a hagyományosan férfiasnak és nőiesnek tartott magatartásbeli és hozzáállásbeli jellegzetességeket."(32.oldal)
Sajnos ezek a kutatások mintha feledésbe merültek volna, legalábbis nem illik rájuk hivatkozni. Mintha megfellebbezhetetlen dogma lenne az, hogy a férfiak és a nők azonosak, csak a nevelés teszi őket mássá, ezért le kell számolni a hagyományos családi mintákkal stb, stb, stb. És itt hirtelen az egész képtelenség ismerős lesz. A hagyományos, konzervatív család a probléma! Minden diktatúra ebbe próbált meg beleavatkozni, hogy jól manipulálható egyedeket állíthasson elő. Akik úgy gondolkodnak, éreznek, fogyasztanak, ahogy a véleményvezérek előírják.
Ehhez a gondolkodáshoz kapcsolódik a homoszexuálisok kiterjedt mozgalma is, de erről majd később.
A kép ugyan nem teljesen adja vissza a lényeget, hiszen az újabban gendernek nevezett ideológia nem akar különbséget tenni a két nem között.
kép: Jessica Lewis www.pexels.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése