2019. szeptember 18., szerda

Hogyan gondozzuk a fiúkat?


Évszázadokig ez nemigen volt kérdés. A mi kultúrkörünkben legalább is nem. Ha megszületett egy fiúbaba, ugyanúgy szoptatták, ringatták, mint a lányokat. Ha sírt, megnyugtatták, amíg kicsi volt. A szoptatós kor után kezdett elkülönülni a nemek szerinti nevelés. Ez akkoriban 2-3 éves kort jelentett, de ez nem a szeretet megvonását jelentette, hanem azt, hogy előtérbe került az apa, aki tanítani kezdte a fiait a földműves -vagy a műhelymunka fortélyaira. Kicsi szerszámokat készített neki, és együtt dolgoztak vagy játszottak. A fiúk előtt ott volt a férfi minta, nem volt nehéz férfivá lenni.
Aztán káros nevelési tanácsok kezdtek megjelenni arról, hogy kényeztetés a sok testi közelség, hagyni kell sírni a csecsemőket, tágul a tüdejük. A fiút csak ütni-vágni kell -hallottam még én is 20 évvel ezelőtt. Pedig ez valójában gyermekbántalmazás.
Dr. Ross Campbell amerikai gyermekpszichiáter Életre szóló ajándék című könyvéből idézek:
"Az első példát egy igen kedves barátom, Rusty családjából veszem, aki egyszerű, kemény, 'tetőtől-talpig férfi', az USA tengerészgyalogságának kiképző tisztje. Melegszívű, érzékeny feleségével négy fiút nevelnek, akik 'orgonasípokként' következnek egymás után. Rusty elhatározta, hogy kemény, erős férfiakat farag fiaiból, olyanokat, mint ő maga. Úgy bánt velük, mint az újoncokkal, ezt pedig a szigorú, merev fegyelmezés, érzelemmentesség, feltétel nélküli engedelmesség és 'kérdés nincs' stílus jellemezte....Vajon tényleg apjuk nyomdokába léptek, és 'igazi férfiakká' váltak? Amikor legutóbb láttam őket, mind a négyen kifejezetten nőies benyomást keltettek. A modoruk, a beszédük, a megjelenésük - akárcsak a lányoké. megdöbbentő? Egyáltalán nem. Naponta találkozom ezzel a jelenséggel. Az elutasító, durva apák fiai elnőiesednek." 
A második példában egy melegszívű apát hoz, aki sokat játszott, birkózott a fiával, aki kedves, erős, talpig férfi lett. 
Photo by Filios Sazeides on Unsplash
Kedves apák! Óriási szerepük van a családban. Nem igaz, hogy egészséges gyermekeket lehet felnevelni szerető apa nélkül. Szükség van önökre! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése